Hoe leid je een paard op? Elke trainer zal hier een ander antwoord op hebben, omdat iedereen zijn eigen manier en visie daarin heeft. In dit artikel geef ik mijn mening hierover.

Een goede band hebben met je paard

Een goede band hebben met je paard vind ik erg belangrijk. Wanneer jullie band goed is, kennen jullie elkaar al veel beter in verschillende situaties en zul je elkaar ook beter begrijpen. Ook zul je meer waardering voor elkaar hebben en ook meer vertrouwen. Als je meer vertrouwen in elkaar hebt, train je al in een veel fijnere sfeer, waardoor alles wat soepeler verloopt.


©Diede Schutten

Een goede basis in grondwerk

Met grondwerk leer je elkaar ook goed kennen en begrijpen. Ook kun je veel afwisselen in grondwerk. Zo kun je bijvoorbeeld vrijheidsdressuur doen of je kan je paard longeren. Ook kun je je paard rechtrichten waardoor je ze lichamelijk al goed kan voorbereiden voor het inrijden. Let wel op dat je weet waar je mee bezig bent, anders kun je het best les nemen.


©Maybel Pictures

Rustige opbouw

Een rustige opbouw is altijd fijn. Zorg dat je niet te snel gaat voor het paard, maar ook voor jezelf. Voelt het nog niet goed? Doe het dan niet. Neem de tijd voor het paard, maar ook voor jezelf. Merk je dat je een paar pasjes terug moet doen? Doe dan een paar pasjes terug. Luister goed naar je paard en jezelf. Als je merkt dat één van de twee het te snel vindt gaan, doe dan ook echt wat rustiger aan en negeer de signalen niet.

Fouten maken mag, maar geef het toe

Fouten maken we allemaal. De ene dag gaat het super, de andere dag denken we dat we weer opnieuw mogen gaan beginnen. Elk paard laat het merken wanneer je zelf ergens niet mee oplet of als je ergens niet duidelijk in bent. Dit zien de meeste mensen wel, maar ze willen dan niet toegeven dat het aan hun ligt of het kan natuurlijk zijn dat ze het echt niet zien. Probeer altijd aan jezelf te vragen waarom een paard iets doet. Ze hebben altijd een reden. Wanneer je naar je paard luistert en inziet wat je anders kan doen, dan werk je uiteindelijk in een veel positievere sfeer en hebben jullie er allebei veel meer plezier in.


©Minh Dan Vu

Zorg dat er iemand bij is

Als je voor het eerst op je paard gaat zitten, zorg dan altijd dat er iemand bij is die jou en je paard kent. Dit is veel veiliger dan dat je alles zelf gaat proberen. Ook heeft het paard extra steun bij degene die dan bij je is. We willen natuurlijk niet, dat als er wat gebeurt, dat er niemand is die je kan helpen.