Je kent vast wel het gevoel dat je je paard aan het trainen bent, maar het botst die training veel. Het loopt niet zoals je zou willen en je weet niet waar het aan ligt. Tot je erachter komt wat weleens de reden zou kunnen zijn. Misschien heb je een verschrikkelijke werkdag achter de rug of je hebt net ruzie gehad met je beste vriendin.


©BVO – Fotografie

Veel mensen zijn zich er nóg niet van bewust dat hun emotie en energie veel effect hebben op het paard zijn emotie en energie. Er zijn paarden die er minder gevoelig voor zijn, maar er zijn ook paarden die er heel erg gevoelig zijn.

Als je gefrustreerd naar je paard toe gaat, kan het zijn dat sommige paarden van je weglopen of zelfs boos worden. Dit is een logische reactie op jouw eigen houding. Wat zou jij bijvoorbeeld doen als je de woonkamer binnenloopt, maar er hangt een gefrustreerde en geïrriteerde sfeer tussen je ouders, broers of zussen? Dan loop je liever weer naar je slaapkamer toch? Of ga je de confrontatie aan en vraag je wat er aan de hand is?


©Ghislaine Photographs

Ook heeft het een positieve kant. Als je bijvoorbeeld erg enthousiast bent en je gaat dan naar je paard toe, dan zul je merken dat ze misschien tijdens de training even gek gaan doen of even willen bokken aan bijvoorbeeld de longeerlijn. Wanneer je dan zelf enthousiast en vrolijk bent, laat je ze vaak ook gaan en doe je met ze mee. We activeren dan even de zogenaamde ‘dolle 5 minuten’. Wist je dat je paard daar jou ook mee activeert? In zo’n situatie zien we ook het spiegelen:

Gaat jouw energie omhoog, dan gaat de energie van je paard ook omhoog. Gaat jouw energie weer omlaag, dan gaat de energie van je paard ook omlaag. Soms is het ook andersom: gaat de energie van je paard omhoog, dan gaat jouw energie ook omhoog. Gaat de energie van je paard omlaag, dan gaat jouw energie ook omlaag. Het is een constante wisselwerking.”


©Maybel Pictures

Als je dit leert zien, dan kun je al heel anders gaan trainen. Ook is het voor jezelf therapie. Paarden maken je bewust van je emotie en energie, waardoor er ook veel los kan komen. Misschien is dat opgekropte verdriet en frustratie, maar het kan ook enthousiasme en blijdschap zijn die een paard uit je trekt en versterkt. Vandaar dat paarden ook confronterend kunnen zijn: ze weten altijd precies hoe je je voelt en ze geven daar reactie op.