Wanneer je met voerbeloning begint te trainen, kan het zo zijn dat je paard begint te bijten en te happen. Paarden gaan in je zakken zitten en gaan drammen. Wat is nou de oorzaak hiervan en wat is nou de oplossing?Wanneer mensen beginnen met voerbeloning, vergeten ze vaak eerst om het ‘voer weigeren’ aan te leren. Wat is nou de bedoeling van het voer weigeren? Met deze oefening ga je je paard aanleren om het voer pas aan te nemen op het moment dat jij zegt dat het mag. Je houdt een handje voer voor en op dat moment mag het paard er niet aankomen. Wanneer je paard er even vanaf blijft, maak je geluid met een clicker of een andere klank zoals: ‘Yes!’ of ‘Goed!’. Hiermee leer je je paard ook dat die klank betekent dat ze iets goed doen en daar een beloning voor krijgen. Dat is later weer ideaal om te gebruiken tijdens je trainingen.Wanneer je paard er even vanaf blijft, kun je dat uit gaan bouwen naar een langere tijd. Bijvoorbeeld dat je paard er eerst 5 seconden vanaf moet blijven en dan 10 seconden. Als dat goed gaat kun je het met een open hand proberen. Hierbij doe je weer hetzelfde. Het paard leert om van het voer af te blijven, totdat jij het teken geeft dat je paard het mag aannemen.

Wanneer je paard alsnog in je zakken gaat zitten of gaat drammen, geef je paard dan nóóit een beloning!