Stel, je bent met grondwerk bezig en je paard komt naar je toe, omdat je dat van je paard vroeg. Alleen je paard komt bijna ‘in’ je staan en loopt je eigenlijk bijna omver. Jij gaat een stap achteruit, want anders val je om. Wat is nou een groot nadeel hiervan en hoe ga je dit oplossen?Het belang van elkaars ruimte respecteren

Tijdens het trainen is het erg prettig als je elkaars ruimte kan respecteren. Het werkt erg onprettig als je paard ‘in’ je komt staan en je zelf eigenlijk geen ruimte meer hebt om te bewegen. Ook is het gevaarlijk, want als je paard ergens van schrikt, dan heb je risico dat je paard op je springt of je omver rent. Hierbij kunnen er ongelukkige verwondingen ontstaan. Daarnaast heb je weinig overzicht van wat er om je heen gebeurt. Ten slotte voorkom je dat je paard een bepaalde oefening gaat uitvoeren waarbij je geraakt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de jambette of het steigeren. Je wilt altijd afstand houden bij dit soort oefeningen!


Kijk eens naar dit plaatje en kijk dan naar de afstand tussen mij en Winnie

Hoe los je dit op?

Een paard is een groot dier en die kunnen wij als mens niet zomaar opzij duwen. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je paard voordat je aan je trainingen gaat beginnen. Je gaat je paard vertellen: “Dit is mijn ruimte, mijn personal space en daar mag je tijdens de training niet in komen. Daar is jouw ruimte en jouw personal space en daar mag jij vrij bewegen. We hebben respect voor elkaars ruimte.”

Hoe ga je dit nou aan je paard uitleggen? Elke keer als je paard in jouw personal space komt te staan, zet je je paard meteen terug in zijn eigen personal space. (denk hierbij aan minstens 1 a 2 armlengtes). Als je met voerbeloning werkt, zorg dan dat je altijd je paard beloont in zijn eigen ruimte, maar laat je paard niet in jouw ruimte komen. Zo leert je paard dat ze op hun ‘eigen’ plek de beloning krijgen en dus niet in jouw ruimte hoeven te komen. Wanneer je paard toch door je heen dramt, wees dan kort en duidelijk. Blijf altijd consequent tijdens je trainingen.


In dit plaatje loopt Winnie naast me, zonder dat ze mij omver loopt