“Help! Mijn paard loopt linksom wel fijn, maar rechtsom niet!”9 van de 10 paarden hebben vaak spanning in hun nek en schouder aan de rechterkant. Daarbij zit de spanning diagonaal ook in het linkerachterbeen. De meeste paarden hebben hier dus last van. Er is nog geen duidelijke verklaring waarom 9 van de 10 paarden dat aan hun rechterschouder en linkerachterbeen hebben, maar het blijkt wel zo te zijn volgens Jim Masterson.


Hoe werkt dat dan?

Als we een paard linksom rijden, willen we dat het paard zijn gewicht vanuit het linkerachterbeen diagonaal naar de rechterschouder opvangt en dus de lengtebuiging aanneemt. Het paard wordt dan kort aan de binnenkant (links) en lang aan de buitenkant. (rechts)


©equinespirit

Andersom is dat het tegenovergestelde, wanneer we rechtsom rijden. Dan moet het paard kort worden in de rechterkant en lang worden aan de linkerkant. Nu moet het gewicht naar de linkerschouder en het rechterachterbeen moet meer ondertreden.


Jim Masterson en Bodywork

Jim Masterson heeft een eigen methode voor het losmaken van paarden: “The Masterson Method” oftewel “Bodywork”. Het is een unieke en interactieve methode van paardenmassage waarbij je de reacties van je paard gaat leren gebruiken wanneer je je paard op belangrijke spiergroepen aanraakt. Het paard is in staat om actief deel te nemen aan het proces van het loslaten van spanning. Dit heeft veel invloed op de prestaties van je paard. Je doet het samen met je paard in plaats van dat jij iets bij het paard doet. Als je paard het niet toestaat om mee te doen, dan werkt het ook niet.


©Holistic Horse

De oplossing

Wanneer je erachter bent gekomen aan welke kant jouw paard moeite heeft met de lengtebuiging of andere oefeningen, dan kun je daaraan gaan werken. Je kan eens beginnen met het losmaken van je paard. Er zijn duidelijke uitlegfilmpjes op Youtube te vinden over de “Masterson Method”. Niet alleen voor het rijden is dit handig, maar ook is dit handig om stress weg te werken bij je paard. Daarnaast is het lekker ontspannend en bouw je weer een band op met je paard!

Let wel op dat dit niet alles oplost! Jouw manier van trainen speelt daarbij een grote rol.