Werk jij weleens los met je paard of pony? Lees hier waarom het een leuke toevoeging kan zijn aan jullie training!Wat is nou eigenlijk loswerken?

Wanneer je gaat loswerken met je paard gebruik je geen longeerlijn en loopt je paard dus los door de bak of roundpen heen. Tijdens het loswerken kun je je paard ook trainen op commando’s en fysiek wat beweging geven.

Sturen met lichaamstaal

Tijdens het loswerken ben je veel bezig met het sturen van je paard doormiddel van jouw eigen energie en lichaamstaal. Het is voor jezelf een goede oefening om erachter te komen waar jouw knelpunten zitten. Misschien let je soms niet op en kom je te ver voor je paard, waardoor je paard zichzelf omdraait om de andere kant op te lopen. Dat was misschien niet jouw bedoeling, maar je paard doet precies wat jij vraagt met jouw lichaamstaal. Ook als jij bijvoorbeeld te hoog in je energie zit, zal je paard waarschijnlijk gaan rennen. Als jij laag in je energie zit, zal je paard rustig gaan stappen. Eigenlijk legt het paard jou wel uit hoe het werkt.Andere voordelen

Bij het loswerken kun je je paard ook stemcommando’s aanleren. Daarbij heb je geen touw aan je paard zitten, waardoor jullie alle vrijheid hebben om eens een keer gek te doen en te spelen. Ten slotte heeft je paard fysiek ook weer lekker beweging, zonder er te veel bij na te denken. Wat wel een nadeel is, is dat je je paard qua bespiering niet erg goed traint, aangezien het paard niet de spieren gebruikt die het nodig heeft voor bijvoorbeeld onder het zadel. Let dus wel op dat je naast het loswerken, je paard ook nog fysiek goed blijft trainen, zodat de spieren ons kunnen blijven dragen.