Wanneer je net een nieuw paard hebt, wil je natuurlijk al veel met hem of haar gaan doen! Waarom heb je anders een paard gekocht? Maar wist je dat paarden minstens een halfjaar aan hun nieuwe omgeving en soortgenoten moeten wennen? Dat is best lang als je er zo over nadenkt.

Ik heb voor jullie 5 dingen op een rijtje gezet, die je kunt doen met je nieuwe paard, terwijl jouw paard rustig aan alles kan wennen.1. Observeren en aanwezig zijn

Voor je paard is het wennen om in zijn nieuwe omgeving zijn draai en routine te vinden. Voor jou als eigenaar is het leuk om te zien hoe je paard is en of je paard goed kan wennen aan zijn nieuwe thuis. Doordat je in de buurt van je paard bent, kan jouw paard ook vast aan jou wennen, zonder dat je al te veel van hem of haar vraagt. Je paard zal vrijwillig bij je komen kijken en kennis willen maken.


2. Poetsen

Bijna alle paarden vinden het heerlijk om geborsteld te worden! Eigenlijk is het een lekkere massage voor ze en staan ze er vaak lekker bij te slapen. Door je paard lekker te borstelen, verwen je je paard meteen door die heerlijke massages! Je paard houdt er een fijne ervaring aan over en heeft het fijn en prettig bij jou. Dat gevoel wil je graag bij je paard opwekken als je ermee aan de slag gaat. Het is natuurlijk ook meteen een stukje vertrouwen!3. Wandelen

Ga lekker met je paard naar buiten! Even een andere omgeving met nieuwe prikkels. Het is meteen een test en oefening voor jullie vertrouwen in elkaar. Je paard gaat jou zien als leider, want een paard zal in het wild nooit zomaar alleen op pad gaan. Wees daarom altijd alert en oplettend, want het is dus misschien een beetje vreemd  voor je paard. Zeker als je paard het verkeer niet kent.


4. Loswerken

Met het loswerken gebruik je geen halster of touw om je paard in beweging te zetten in een bak/paddock. Eigenlijk kan jouw paard dus alle kanten op lopen waar het naartoe wilt. Je kunt je paard gaan sturen op jouw lichaamstaal en energie! Zo leren jullie elkaar aan te voelen en samen te werken. Het lijkt een simpele bezigheid, maar toch moet je opletten op je eigen houding. Op deze manier ben je toch fysiek met je paard bezig, terwijl het meteen een goede oefening is voor jullie beide.5. Basis in omgang

We hebben allemaal onze eigen regels en manieren hoe wij met onze paarden omgaan. Bijvoorbeeld hoe wij wandelen met ons paard, hoe het zich moet gedragen op de poetsplaats, of het opzij wil gaan als we dat vragen of een paar passen achteruit moet zetten. Eigenlijk leren we ons paard ons eigen taaltje aan, zodat het in de omgang soepel en respectvol verloopt. Het is dus goed om consequent te zijn in je omgang naar je paard toe, zodat je paard ervan kan leren en dus weet wat het kan verwachten. In het begin is het natuurlijk wennen aan elkaar, maar als je goed oplet op hoe jij en je paard met elkaar omgaan, dan gaat het uiteindelijk allemaal vanzelf. Je kan bijvoorbeeld in de bak/paddock oefenen dat je paard achteruit of opzij gaat op een bepaald commando dat jij geeft.