Je eigen paard trainen v.s. een trainingspaard trainen…. Ja, dat is soms best wel een verschilletje…
Stel je eens voor dat je les krijgt van je moeder/vader/broer/zus of een instructrice/instructeur. Je gaat dan heel anders met elkaar om. Heel simpel: Je kent je familielid beter dan je instructrice/instructeur, dus neem je al veel sneller dingen van elkaar aan, zonder ze uit te spreken. Niet alles is zo vanzelfsprekend als je denkt. Net zoals je eigen paard. Je denkt sneller dat jouw paard zich niet zo moet aanstellen, terwijl je bij een trainingspaard eerder een stap terug zou zetten.


Is dat dan eerlijk? Nee, misschien is het niet helemaal eerlijk tegenover jouw eigen paard, maar in veel gevallen zul je ook weer meer toelaten bij je eigen paard, dan bij een trainingspaard. Je bent dan misschien wat minder consequent. Je kijkt heel anders tegen een trainingspaard aan dan hoe je tegen je eigen paard aankijkt. Dat maakt dat je automatisch anders traint met een andere kijk.


Jorien & Megan


Ik merk dat het een grotere confrontatie voor mij is en dat het ook wel lastiger/anders is om Moët (mijn eigen paard) te trainen dan een trainingspaard te trainen. En waar dat dan aan ligt? Waarschijnlijk ligt dat aan het emotionele gebied.


Het is bijvoorbeeld EXTRA leuk als jouw EIGEN paard iets super goed doet, dan ben je automatisch veel meer uitgesproken in je lichaamstaal, dan bij een trainingspaard. Misschien ben je veel enthousiaster en heel erg energiek. Wanneer jouw eigen paard dan iets wat minder makkelijk oppakt of je paard heeft er even geen zin in, dan ligt het meteen veel gevoeliger bij jezelf. Kortom, je trekt het jezelf veel meer aan. Net zoals dat iemand die je niet zou kennen, iets gemeens tegen je zou zeggen. Dat is nooit leuk, maar het is minder erg dan als jouw vader of moeder iets gemeens tegen je zou zeggen.


Ik vind het een erg interessant onderwerp in de paardenwereld. Paarden zijn super gevoelig voor onze lichaamstaal en energie. Ze vertellen ons hoe wij ons gedragen. Als je dat leert zien, wat je paard je duidelijk probeert te maken, dan ga je je paard veel meer begrijpen en kun je heel anders trainen.