‘Tijdens het rijden moet je niet een baas zijn, maar een goede leider die je paard kan en mag vertrouwen’


©MvdH Fotografie

Laatst was ik les aan het geven aan een heel leuk jong stel, namelijk een meid van 13 met een paard van 4. Ze zijn allebei superlief en zacht, maar ook een beetje onzeker. Als er dan geen leiding en sturing komt op bepaalde momenten, dan kun je bijvoorbeeld niet goed de bak door rijden.

Veel ruiters gaan hun paard ‘dwingen’ uit frustratie wanneer dit dus niet lukt: ze gaan harder in hun mond trekken, schoppen vaak harder in de buik en slaan nog een keer met de zweep om ze dan toch maar de goede richting in te krijgen. ‘Hij zal moeten luisteren, want hij moet doen wat ik wil!’

Stop

Je paard vindt de oefening die je van hem/haar vraagt waarschijnlijk heel moeilijk en durft het dus niet aan om met jou die oefening te lopen. Het is aan ons de taak om het paard het vertrouwen te geven die het nodig heeft. ‘Pak maar mijn hand’. Ook is het aan ons om het paard de juiste hulpmiddelen te geven: balans & kracht en duidelijke hulpen & vragen die het paard begrijpt en leert begrijpen.


©MvdH Fotografie

Je moet het samen doen

Soms blijft het paard het moeilijk vinden en heeft het al besloten om die ene oefening nooit meer te doen. Mijn oplossing is dan vaak om in andere oefeningen te laten zien dat het paard mijn hand wél kan volgen en anders pak ik het wel bij zijn/haar hand in plaats van andersom.

Wat bedoel ik daarmee? Dat ik toch even duidelijker ga maken dat we die ene oefening toch écht SAMEN gaan doen en dat dat gewoon gaat lukken! Vaak gaat dat met een kleine discussie, maar als het paard het dan toch voor je wilt proberen, na een paar keer de vraag opnieuw/anders stellen, en ervaart dat het dus inderdaad samen lukt, dan zal het paard steeds meer vertrouwen en zelfverzekerdheid krijgen!

Het is dus soms niet erg om soms wat duidelijker in je vraagstelling te zijn en leiding te nemen. Jouw paard moet jouw leren vertrouwen. Je paard moet zich veilig genoeg bij jou voelen om zich in alle bochten en wendingen te laten sturen. Er is altijd een reden waardoor ze iets moeilijker doen of liever iets niet doen. Ga ze dan zeker niet dwingen!! Wanneer je dwingt, zal het ene paard zich overgeven en verder als een robot voortbewegen en het andere paard zal gaan vechten. Owja.. en terecht ook.