Wanneer ik uitleg op wat voor soort manier ik met paarden werk, zeg ik altijd dat ik op een “positieve en vriendelijke” manier train. De woorden zelf zeggen het al wel, maar wat betekent het nou echt voor mij en hoe zie ik dat tijdens het trainen en lesgeven? In deze blog leg ik het jullie uit!

Leider zijn in plaats van een baas

Paarden zijn hele gevoelig dieren en in de natuur leven ze in een kudde. In de kudde is er altijd een leider die een initiatief neemt om iets te gaan doen, nieuwe dingen te ontdekken of een richting geeft. Dat is nu de taak aan ons. Je paard begeleiden en zorgen dat je paard op jou kan vertrouwen. Alleen ben je meer een partner samen, omdat je samen dingen gaat doen. Bij mij hebben de paarden altijd de ruimte om aan te geven wat ze ergens van ‘vinden’, maar ik vind het ook belangrijk dat een paard vertrouwen in mij krijgt, om me te volgen en te durven en willen leren.

Positief en vriendelijk

Vriendelijkheid en respect

Hoe fijn is het als beide kanten gerespecteerd worden? Zowel je paard als jij hebben grenzen. Deze moeten gerespecteerd worden. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat je vriendelijk met je paard omgaat. Onnodig ‘getrek en gesleur’ of toch weer het stukje ‘baas spelen’, daar houd ik niet van. Wees lief, je paard is tenslotte je maatje toch? Die jouw hand mag vastpakken en jouw mag vertrouwen om met je mee te gaan.

Duidelijkheid

Paarden hebben altijd behoefte aan duidelijkheid. Wanneer je je vraag niet goed stelt, of je stelt de verkeerde vraag aan je paard, dan ontstaat er onduidelijkheid. Paarden raken hierdoor gefrustreerd, gespannen en nerveus. Ze weten niet wat de bedoeling is. Het is dus belangrijk dat je de paardentaal goed probeert te spreken en duidelijk bent in wat je van je paard vraagt. Laat ook altijd duidelijk merken wanneer je paard iets goed doet, of dat je paard nog even opzoek moet naar het goede antwoord.

Positief en vriendelijk trainen

Ten slotte: Enthousiasme en een Positieve instelling!

Ja, wees enthousiast! Houd je niet in als je supertrots bent op je paard. Laat het innerlijke kind in je naar buiten komen. Het is niet voor niks dat paarden zo bijzonder zijn met kinderen… Wees lekker positief en negeer negatieve gedachten. Paarden voelen ALLES, dus als je iets van negativiteit voelt, voelen ze dit al.

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn trainingen? Of vind je het lastig om met je paard te trainen? Dan help ik je graag! Neem contact met mij op om eens een afspraak te maken. Vergeet ook niet om Equiperium te volgen op Instagram!