De connectie met je paard is heel erg belangrijk om te vinden. Het gaat hier om een stukje vertrouwen, partnerschap, leiderschap en nog veel meer. Hoe vind je nou de connectie met je paard en waar kun je op letten? In deze blog heb ik een paar (van de velen) tips.

De paardentaal

Een paard is een paard en denkt als een paard. Veel mensen vullen nog menselijke emoties in bij dieren. Dieren denken écht anders als mensen. Ze leven in het hier en nu en ze hebben duidelijke lichaamstaal naar elkaar. Woorden snappen ze niet, tenzij ze dit worden aangeleerd. Het gaat dan vooral om de klanken die ze gaan herkennen. Paarden zijn in het wild ook heel duidelijk naar elkaar, zodat ze weten wat ze aan elkaar hebben. Wij als mens zullen ons dus meer moeten gaan verdiepen in de paardentaal, om beter te kunnen communiceren met onze paarden.

Je paard lezen

Paarden laten heel veel zien. Ze laten veel meer zien dan alleen hun oren of beweging in hun lichaam. Hun blik in hun ogen vertelt ons vaak ook hoe een paard zich voelt. Misschien zie je wel angst, onrust of juist een heel erg relaxed paard. Het is belangrijk dat we op deze kleine details letten. Sommige mensen zeggen al snel dat een paard relaxed is, terwijl deze misschien wel helemaal mentaal uitgeschakeld is door een te hoog stressniveau. Deze verschillende houdingen bij paarden moet je kunnen herkennen. Zeker als we met een paard trainen. Je wilt namelijk voorkomen dat ze teveel over zich heen krijgen.

*Deze afbeelding zonder cap is geheel op eigen risico

Leiderschap

Een paard heeft altijd een leider in de kudde. Zonder leider, is er geen duidelijkheid en geen sturing in de kudde. Het is aan ons als mens de taak, om een zo goed mogelijke leider te zijn voor onze paarden. Je wilt zo veel mogelijk begrip kunnen tonen en je paard kunnen begeleiden in de dingen die we met ze doen. De meeste dingen zijn erg onnatuurlijk voor paarden, dus we zullen ze moeten leren dat ze ons kunnen volgen en ons kunnen lezen. Wij moeten de paarden kunnen lezen, maar de paarden mogen ons ook leren lezen. Ook mogen onze paarden wat meer hun linkerhersenhelft gaan gebruiken, zodat ze in gevangenschap relaxed kunnen leven. (maar daarover meer in een ander artikel)

Vergeet niet mijn andere blogs te bekijken en ons te volgen op Instagram!