Inmiddels heb ik Hugo ruim 1,5 jaar en zijn we inmiddels steeds fijner bezig met rijden. Hugo is een ex-draver, dus hij heeft koersen gelopen. Voor Hugo is het dus extra lastig om zijn lichaam te dragen, omdat hij bij de drafsport alleen maar geleerd heeft om te stuwen. Daarbij mocht hij niet eens galopperen, want dan worden ze gediskwalificeerd!Galop

Dus, Hugo mocht absoluut niet leren galopperen, omdat dat niet mocht in de sport. Toen Hugo bij mij kwam, was zijn galop erg snel en plat door de bocht. Om aan te springen moest hij eerst ook heel hard draven, zodat hij eigenlijk de galop in ‘viel’. Inmiddels heb ik een duidelijk stemcommando en springt hij 9 van de 10 keer op dat moment ook aan! Soms schiet hij nog weleens weg, maar dat wordt steeds minder.

Draf

Het moeilijkste onderdeel voor Hugo: Draven. Hij heeft natuurlijk geleerd om zijn lijf op een hele andere manier te gebruiken, dan dat hij nu moet doen. In draf vindt Hugo het moeilijk om ritme te houden, zijn rug echt goed te gebruiken en zijn achterhand eronder te plaatsen. In het begin gaf ik hem nog veel ruimte in draf, maar hij moet inmiddels echt wat meer zijn lijf gaan gebruiken. Tijdens de lessen van Nikki gaat dit ook echt super. Iedereen die rijdt, moet weleens les nemen, omdat je altijd weer andere dingen ziet naast het paard, dan dat je erop zit.Heel erg werkwillig

Hugo vindt het geweldig om te werken. In het begin was hij ook echt geen knuffelpaard. Nu vindt hij kroelen soms wel fijn, maar dan het liefst alleen even met mij en niet te lang. Een werkpaard dus. Hoe moeilijker en uitdagender we onder het zadel gaan werken, hoe fanatieker Hugo wordt. Als Hugo iets snapt, dan vindt hij het geweldig om te blijven doen. Hij gaat voor de volle 100% en is heel gevoelig voor mijn hulpen.

We zijn laatst in de B officieel gestart, maar we oefenen al met appuyement en verzamelen richting piaffe! Doen we dit puur omdat we hoge oefeningen willen leren alvast? Nee, dit doen we bewust voor Hugo zijn lijf. Voor Hugo, en eigenlijk elk ander paard, is het heel goed om zijn lichaam sterker te krijgen en in balans te krijgen. Zo kan hij mij steeds beter dragen en gaat hij zijn lichaam goed gebruiken. Hierdoor blijft hij sterk en voorkom je vaak veel blessures. En dat vraagt nogal wat rijkunst.. het lijkt allemaal makkelijk, maar er komt zoveel bij kijken! Daardoor is het wel een hele leuke uitdaging!

Springen

Hugo kan ook springen! Dit zijn we sinds kort af en toe gaan doen! Sterker nog, Hugo gaat hiervan supergoed galopperen. Wel is het nog erg belastend op zijn lijf, dus we doen nog rustig aan. Wie weet rijden we in de toekomst wel een springwedstrijdje. Althans, dat lijkt me heel erg leuk!

Volg ons op Instagram om alles van ons te volgen! Wil je dat ik eens met jouw paard aan de slag ga? Bekijk dan ons aanbod.