Trainingsmethodes(?)

Natural horsemanship, positive horsemanship, vrijheidsdressuur, parelli, western, klassieke en academische dressuur, springen, mennen, working equitation, endurance en noem het allemaal maar op!

In elke discipline, trainingsmethode of bepaalde sport, zitten altijd dingen die je kan gebruiken tijdens je eigen trainingen met je paard of pony. Ik raad het iedereen af om zich aan één methode vast te klampen. Kijk overal mee en pik de dingen die voor jou en je paard werken op en laat de rest achterwegen.Tijdens mijn trainingen klamp ik mezelf nooit vast aan één methode, maar kijk ik naar wat er bij het paard past en wat het paard nodig heeft. Ook kijk ik wat er bij de eigenaar past. Het moet namelijk voor zowel het paard als de eigenaar goed voelen en effect hebben tijdens de trainingen. Ze moeten er beiden van kunnen groeien.

Wanneer ik voor het eerst met een paard ga werken die ik nog niet ken, dan ga ik eerst kennismaken. Ik ga aanvoelen hoe het paard is en waar de verbeterpunten liggen, maar ik kijk ook waar de sterke punten liggen. Dan ga ik kijken wat voor training het paard nodig heeft om de wens van de eigenaar te vervullen.Ik train altijd op een positieve en vriendelijke manier, maar wel op een consequente manier. Het paard mag altijd aangeven wat hij wel of niet eng of spannend vindt. Het paard mag altijd paard zijn en blijven. Het is ten slotte geen mens. Ook vind ik het altijd belangrijk om mezelf de “waarom” vraag te stellen: ‘Waarom doet mijn paard dit en waarom wil ik dit vragen van mijn paard? Waarom is dit goed of slecht voor een paard? Wat moet er gebeuren om mijn doel haalbaar te maken voor zowel het paard als mijzelf?”

Het belangrijkste bij het trainen van paarden en mensen is dat je het op gevoel doet.